Skontaktuj się z nami
41 345 85 24

Informacje o kawie

Nazwa kawy Cielistość Kwasowość Aromat Smak
Arabika
Columbia Excelso 4 2 4 czekolada, karmel, czarna porzeczka
Brazylia Yellow 3 2 3 słodki, cytrynowy, delikatny
Zambia cytrynowa kwasowość, czarna herbata, mandarynka
Columbia Supremo 4 4 3 słodki, ziołowy, gęsty, cukrowy
Costa Rica SHB Tarrazu La Pastora 4 4 4 cytrynowa kwasowość, nuta ciemnej czekolady, bardzo łagodna
Etiopia Sidamo 3 4 5 owocowy, brzoskwinie
Gwatemala SHB Coban 4 4 4 czekoladowy
Honduras SHG EP 3 3 3 słodki, orzechowy, zrównoważony
India Plantation 3 4 3 orzechowy, słodki
India Malabar 5 2 4 łagodny, kakao, delikatny posmak tytoniu
India Mysore Nugget Extra Bold 4 2 3 delikatna, orzechowa, mleczna
Meksyk SHG EP 4 4 4 orzechowy
Nikaragua SHB Maragogype 4 3 4 świeży, lekko słodki i owocowy
Panama SHB Boquette Baru Finca Anselmito 3 3 2 kwiatowy, łagodny, posmak czarnej herbaty
Peru HB MCM 3 4 3 owocowy posmak, delikatnie cytrynowy
Rwanda 4 3 4 nuta owocowo – kwiatowa, łagodna
Timor Wschodni korzenny, orzechowy, czarna herbata, bardzo zrównoważony smak
Meksyk Maragogype orzechowy, kakao
Robusta
Brazylia Conillon 4 1 3 delikatnie orzechowa
India Cherry A 4 1 2 pikantny, zbożowy
India Kaapi Royale AA 4 1 3 delikatna
Indonezja ELB 4 1 3 twardy
Wietnam 4 1 4 ziemisty, lekko twardy
Uganda 3 1 3 twardy
Cameroon 3 1 3 mocny, intensywny, ziemisty
 
Arabica

Jej drzewka osiągają od 3 do 5 metrów. Łodyga jest prosta, równa z długimi cienkimi gałązkami. Arabica, bardziej docenia ciepły klimat strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Uprawia się ją na terenach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Arabica jest niezwykle odporna na warunki pogodowe. Lubi też, gdy jest ciepło, w granicach 15-24 stopni Celsjusza. Arabica jest słabsza niż Robusta, zawiera w sobie od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna, niekiedy wzbogacona posmakiem czekoladowym lub korzennym.

Robusta

Jej drzewka są większe niż w przypadku Arabiki i osiągają wielkość od 7 do 13 metrów. Rośnie między 200 a 900 metrem nad poziomem morza. Nie lubi zmian klimatu i woli jeszcze wyższą temperaturę – od 24 do 30 stopni. Robusta lepiej znosi choroby, jest po prostu bardziej odporna. Posiada również więcej kofeiny – od 2 do 2.5%. Jej bladozielone ziarna dają napar o ostrym, gorzkawym smaku.